27 Mayıs 2007

Keman


Cuma günü sınıfa keman çaldım. Hiç böyle bir sınıfım olmamıştı; ya da ben yaşlanıyorum, kontrolü yitiriyorum. Neyse. Dönem başında yapılan geyikler sırasında ne seversin, ne oynarsın, ne okursun, ne çalarsın muhabbetlerinde kendimi elevermiştim. Her zaman olduğu gibi. Bize de çalar mısınız? diye sormuşlardı. Tabi, tabi demiştim, her zaman olduğu gibi. Dönem boyunca bunun muhabbeti bitmedi. Ya, lafın gelişi söylenmiş bir şeydi bu, şimdiye kadar sınıfa keman getirmişliğim yok. (Ne doktorlar mühendisler istedi de gitmedim)

Cuma günü kemanı götürdük sınıfa. Ama ne heyecan kardeşim! Sanki jüriye çıktım. Kelimenin tam anlamıyla zangır zangır titriyorum. “Ya çocuklar ben çok heyecanlandım.” Ama gerçekten de öyle. Ellerim öyle bir titriyor ki nota basamıyorum. Hepsi susuyor. Ben elimde keman, gözlerimi kapayıp bir süre bekliyorum. Sonra bir şeyler çalıyorum. Çalarken dalga dalga gelip giden bir heyecan akıntısı. Çok ilginç geliyor. Normal normal çalarken aniden yükselen ve sonra tekrar geri çekilen bir şeyler. Bitiyor. Harika bir alkış geliyor. İlk defa sınıfta herkes samimi. “Hocam sizi çektik, you-tube’a vericez, hit olacaksınız hocammm”. Herkesi caydırıyorum.

Çok uzundur kimseye çalmamıştım, sanırım ondan oldu. Aslında pek sevmiyorum, yalnız çalışmayı seviyorum. Bir de bu kadar heyecanlanmak huzursuz ediyor beni, yoruyor. Adrenalin vurgunu oluyor. Resmen yüzüm uyuşuyor.

Bir sürü güzel şey duydum Cuma günü. Bir sürü, bir sürü. Ver gazı, coştur kazı. Hehe.

Ben bu abdestle altı ay namaz kılarım.

marruu

20 yorum:

Adsız dedi ki...

Tebrikler! Daha cok cal ogrencilerine. Canli muzik, enstruman, titresim, onun sesi neymis gorsunler. :o)Hele bir de azicik denemelerine izin versen, uzaktan ne kolay gorunup ne zor sey oldugunu hissetseler keman calmanin...

Nerede ogrendin? Konservatuvara mi gittin? Megersem seninle ayni siniftaymisiz filan!!!! :oP

Heyecan tuhaf sey, degil mi? Tabii insan karsisina ciktikca azaliyor ama bazen en olmadik yerde guuum diye bindiriyor insana. O zaman ben bedenden ayrilis tecrubesi (!) yasiyorum. Uzaklasiyorum kendimden, yav, ne enteresan seysin sen diye hayretle bakiyorum "heyecanlanmis kendim"e. :oP

www.elifsavas.com/blog

gaykedi dedi ki...

harika çaldığına eminim, yoksa çocuklar çok patavatsızdır biliyorsun, adamın suratına aynen söyleyiverirler, kral çıplak hikayesinde ki gibi valla :)

Adsız dedi ki...

hehe, hocam peki bize de çalar mısınız ? : )))

Elif Derviş dedi ki...

Bak yaaa aşkolsun, onca zamandır yalvarıyoruz, daha iki nota dinlemişliğimiz yok!! Olmaz ki canım... :)

Andy_Dufresne dedi ki...

Arkadaşlar ben dinledim, hemde vivaldi çalmıştı o zaman. Artık bunun üstüne kimse nasıldı diye sormaz umarım, vivaldi diyorum...

Hocam bu arada istek yapsam şu sizin keman hocası ve sulukule hikayesini yorum olarak bir paragraf ekleseniz, ben çok gülüyorum sizi öyle düşündükçe :))) Burcu taktiği oldu bu... Kaşı ve yazdır :) teşekkürler

miso dedi ki...

Sevgili elif
Gerçekten de artık çalmaya karar verdim. Belki dediğin gibi heyecanım da azalır. "Heyecan"ımın tarifi yoktu o gün, inan. Dediğin gibi uçtum ben de. Bu arada, konservatuar nere, ben nere. (Gerçi keman hocam Ömer Can uğraşmıştı ama ikna edememişti beni. Başka zaman yazarım onu da)

Gaykedi,
İltifata teşekkür ederim. Haklısın galiba, çok kötü olsaydı bir şekilde yapıştırıverirlerdi lafı.

Huh-Hun'cum
O gün çalacaktım ama Can'cım hiç fırsat vermedi ki. Hep o kırmızı kıspetli kızı konuştu. Cıkcıkcık

Delicim,
Ne desen haklısın ama getirdik de sana mı çalmadık? Çalarım ben sana, korkma hiç:)

Dufresnecim,
Abartmışsın. Duyan da Dört Mevsim'i çaldık sanacak. Küçücük bir şeydi o çaldığımız. Onu da zaten alkol duvarının dibinde çalmıştım hatırlarsan. (Ya da aynı yerde olduğun için hatırlamazsan. Sana St. Martin in the Fields gibi geldik galiba) Diğerini de yazarız artık :)

Adsız dedi ki...

:) küçükken en çok çalmak istediğim enstrumandı keman.bizim kasabada piyano akordeo bi de gitar vardı müzik okulunda. çooook sonra bi kemanım oldu ama çok dandikti.. akordu bile tutmuydu.. ben de öğrencilerime gitar çalınca ayrı bir bağın oluştuğunu farkettim.. koro olup şarkı bile söylemişliğimiz var.. keyiflidir.. :)

asliberry dedi ki...

Dersi nasıl kaynatmış veletler bakar mısın? Sana coşkuyu verip verip kaytarırlarmış, sonunda sen keman virtiözü olup çıkarmışsın.
Ya kameraya alıp yayınlasan ya, biz de dinlesek, ama sen fotoğraf bile yayınlamıyorsun. O zaman sadece sesi kaydetip yayınlasan.

uykucu dedi ki...

bizde isteriz aslının dediği gibi bari sadece ses olsun yada karartılmış bir siluet hoş olurdu...keman bana hep çok zor bir enstirüman gibi gelir. yeğenimde çalıyor hayret ediyorum küçücük çocuk ne güzel çalıyor diye halbuki daha çok yeni.sen kimbilir nasılsındır çok merak ettim..

weiss und schwarz dedi ki...

miso ya, böyle senin gibi çok yönlü insanlara bayılıyorum. ben biraz maymun iştahlı olduğum için hiç bişeyi cemiyet ;) önünde yapabilecek kadar ilerletemiyorum.
acaba keman çalacağın bir sonraki derste sınıfa misafir alır mısın? ama cumartesiye koy dersi tamam mı? ;)
Sevgiler.

kecilerin cobani dedi ki...

kopuk kayışlı quartet toplantıları (kakaküte)devamında belki bir şişe north devirip çalmak gibi bi olasılık olur muydu?
ben tanıdığım bir piyaniste 'bu yaştan sonra piyona öğrenebiler miyim? diye sormuştum o da bana 'neden olmasın' demişti ama pek kibardır, bilemiyorum, yuh artık diycek hali yok ya..
ne güzel, çok imrendim.

Lapis lazuli dedi ki...

Dilerim sen calarken cekmistir birisi, dilerim caydiramadigin biri de youtube `a koyar da gorururuz:)
Calarken dalga dalga heyecanlar yasadigin icin ne sanslisin, kim bilir bu yuzden ne de guzel caliyorsundur, daha cok paylasmalisin, hem kendin hem dinleyenler icin... 6 ayla kalmasin ;)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Ne şanslı insanlar Miso'nun öğrencileri!
İmrendim, doğrusu.
Bir de böyle bir öğretmen (hoca demeye dilim varmadı valla) olduğun için, Misocuğum, tebrikler!

kecilerin cobani dedi ki...

Hocam sizi cektik you-tube'e vericez de acayip komik olmus.
Yaptiginizi goruntuledik sizi disipline vercez kimin olmus.
-fasılalı yorumcu çoban-

Elif Derviş dedi ki...

ben baktım youtube'a yok bişi :( korkak veletler nolcak :D

Ali Kayhan dedi ki...

Bana da bir seferinde çok sevdiğim bir arkadaşım keman çalmıştı. Gerçi saat biraz geçti, çok bastırarak çalmadı ama yine de muhteşemdi. Bunu okuyunca aklıma o geldi.

Bir de odada Alp keman çalıyor, ben de deniyorum ara sıra. Her deneyişimde yeni bir beste çıkarıyorum. Yenilikçi olmak adına da bir daha o besteyi çalmıyorum.

Ama ne yalan söyleyeyim, bu yazıdan sonra ilgim artmadı değil kemana. Miso bana ders verinsene. Hem Türkçe hem keman.

:)

miso dedi ki...

Sevgili lilium,
Akordeon'a bayılırım. Düğünümüzü güzel kılan tek şey akordeondu. Gitarı da ayrı severim, yumuşacık gelir sesi. İyi ki beraber çalıp söylemişsiniz :)

Aslıberry,
Valla kaynattılar ya. Sıkıcam boğazlarını yarın :) Ver gazı, coştur miso'yu. Ya bu arada, tam ben bitirdim çalmayı, odur budur derken quiz geldi. Hiç kaytaramadı zavallılar :)

Figencim,
Keman gerçekten de zor bir alet. Perde olmadığı için üzerinde, doğru yere bastın bastın, basamadın ciiiz ciiz ötüyor zavallı. Dinleyenler daha da zavallı.

Weiss'cim,
Bu övgüleri ben değil babam hak ediyor aslında. Çocukken yolladı beni kemana, biraz bir şey çalar hale getirdi. Sınıfa da her zaman beklerim diycem, dönem bitti. Cumartesi yaparız birşeyler o zaman.

Çobancım,
North mu didin? Ne istersen çalarım o zaman. Önceden çalışıp çalışıp gelir satarım sana. North bitince de hem çalar hem oynarım. North'dan sonra nefis oynanır Vivaldi'yle. hehe. Haa, bir de bu sabah tiplerin öyle bir "hocam videonuz you-tube'da hit oldu," demeleri var ki, ne videosu olduğu konusunda insan şüpheye düşüyor. Fotomontaj filan, allahmuhafaza yani.

Cano,
Çektiler gerçekten de. Aslında ben ürktüm bu you-tube olayından. Ne bileyim, bir tür yabanilik işte. Huzursuzluk bir nevi. Bu sabah yine "hocam seyrettik sizi bol bol, ehi ehü" filan yaptılar ama bilmiyorum artık :)

Ekmekçikız,
Çok teşekkür ederim. Ne güzel şeyler söylemişsin. İnşallah o kadar iyi bir öğretmenimdir:)

alikayhan,
O arkadaşın öyle gecenin bir vakti usul usul çaldıysa kesin seni çok sevdiğinden ve kırmak istemediğinden çalmıştır. Keman sesi çok yankılanır çünkü. Keşke bana da çalsa. Ya da beraber çalsak, ama gizli gizli.

Alp'e gelince... Eminim o benden çok daha iyi çalıyordur. O kadar kendinden emin görünüyor ki, hayran olmamak elde değil. Haa, bir de, size ders vermek haddimize mi efendim? O günler geçti. (Devamsızlık durumlarınızı artık hatırlatmayacağım. Söyleyeceğim tek şey prof'tan 90 küsur bir şey aldığınız. Ermişlere ders ne gerek!)

Ali Kayhan dedi ki...

Bu başlığı da sürekli Kenan diye okuyorum. Gözümde tüttü çocuk. :)

uzay dedi ki...

keman
allahım nasıl romantik, nasıl özgür, nasıl çekici bir seydir o öyle...
çalmaya devam et miso senlendir kulakları

narsis dedi ki...

Youtube linki bekliyoruz. Arkadaşların caymaması, caydırılamamış olması dileğiyle