13 Aralık 2006

Algı

Eyy algı, sen ne enteresan bir şeysin yahu! Aynı şey/olay/kişi, etrafında kaç insan varsa o kadar farklı ve belki de yanlış anlaşılabilir mi canım? Evet anlaşılır, hangimiz birbirimize benziyoruz ki demeyeceğim bile, hangi anımız bir diğerini %100 tutuyor desem yeter herhalde.
Engellemek mümkün mü? Ha, burada dur bakalım. Evet, mümkün, hem de sonuna kadar. İçimizdeki baykuşların besinini kestik mi halloluyor her şey aslında. Kafamızdaki mutluluk/sinirlik/hoşgörü/acımasızlık... vs uşaklarının beklediği kapıları açmak/kapalı tutmak kimin elinde? Bizim. SORARAK. Yoksa yanlış anlamaları engellemek mümkün değil. Ben öyle dediydim de, o da böyle baktıydı da, orada geçen adamın pantolon boyu şuydu da, zaten ben, zaten sen, o zın, zınn, zınnn...
Peki soralım da, nasıl soralım. Öyle elimizdeki sopayı yanımızdakinin böğrüne böğrüne NOOOLDU, NOOOLDU diye ittirerek değil. Bir kere! Tek bir kez sormak yeter. Neyin var? Şuyum var, ya da konuşmak istemiyorum, ya da bilmiyorum. Gerekiyorsa eğer ikinci soru: Benimle mi ilgili? Evet/Hayır. Bitti. İşte bu kadar. Konuşmak istemiyor olabilir, öylece durmak istiyor olabilir, ya da carala curulu kafanızı davul edene kadar konuşmak istiyor olabilir. Sormadan anlaşılır mı? Sorrmakk lazım, sorduktan sonra da karşıdakinin gözlerine bakıp cevabı beklemek lazım. Sonra da gelen cevaba inanmak lazım. Tek koşul dürüst olmak ve dürüst olunduğuna inanmak. Neden yalan söylesin ki? Zaten bir söyler, iki söyler; ya o yorulup adam olur, ya da sen bu yalan makinesinin sonsuza kadar zırlayıp duracağını anlayıp ilk yan sokağa sapıp vınnn diye kaçarsın.
Yeter ki sor, yeter ki dinle.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok önemli bir yazı olmuş, bir de çok doğru.

Elif Derviş dedi ki...

Algılayamadım ben olayı...??

uykucu dedi ki...

bence ana fikir SOR ve DİNLE .tam olarak yapılabilse tüm sorunlar çözülecek ama....!

Adsız dedi ki...

Ya bazen soramıyorsak? Kafamızda verdiğimiz olası cevaptan korkarak.Baykuşların verdiği cevaptan nasıl kurtulacağız?

Ya da bazen olur ya..Cevabı biliriz ama soru aklımızdan gitmez..Cevabın değişmesini ümit ederek bekleriz..Değişir mi cevap peki?

miso dedi ki...

alicim evet, tecrubeme dayanarak soyluyorum ki bu cidden cok dogru bir yazi.

elifcim olay yok da ondan algilayamadin. olsa zaten bizim baykuslar coktan konusurdu:)

figencim evet, anafikir o, ama ne yazik ki her zaman beceremiyoruz.

anonymous haklisin ya, bazen soramiyoruz cidden. bir de cinn gibiyiz ya, cevabi da biliyor oluyoruz hakkaten. ne diyeyim, kos kosul kaliyoruz o zaman. Tam bir otur oturdugun yerde durumu :):)